4-islands MTB race kroatië

19 April stonden Jan de Roos en Jeroen den Haan aan de start van de 4-Islands MTB race in Kroatië, onderdeel van de global MTB Epic Series, waar ook de Cape Epic onderdeel van is. Het parcours is berucht om de grote hoeveelheid stenen en rotsen, de race heeft dan ook de slogan “Conquer the Rocks”. De proloog en 4 etappes vinden plaats op 4 verschillende eilanden voor de kust en je rijdt in een team van 2. Maanden van voorbereiding ging vooraf aan de start, met support van ViskerCycles.

Registratie
Op 18 April was de registratie voor de race, startbordjes in ontvangst nemen en in te checken, of eigenlijk in te klaren op de boot waarop we 6 nachten verbleven en die ons elke dag naar het volgende eiland brengt. Na de registratie ook meteen de proloog verkend.

Proloog
19 april 2022, 12.19u de start van de proloog. Een korte maar pittige rit met 300 hoogtemeters in 2 klimmen. Vanaf 11.00u startte er elke minuut een team. Wij waren het 79ste team dat startte en er zaten nog zo’n 230 achter ons. We gingen er dus een beetje vanuit dat we wel regelmatig ingehaald zouden worden. Niets was echter minder waar, pas op de laatste klim kwam ons een team achterop die we voorbij lieten na de afdaling. Vervolgens in het stuk naar de finish haalden we zelfs nog 3 of 4 teams in. Jan zette even de brommer aan op kop en op het zwaarste verzet ‘full gas’ naar de finish. Met een tijd van 44.14 m eindigden we precies halverwege het Grandmaster (50+) klassement op plek 20. Een mooi begin maar het zegt nog niet veel natuurlijk na 13km. Morgen begint het echte werk met 71km en 1.750hm.

Etappe 1
Wat een dag! De etappe begon met een klim met 400hm langs een prachtige trail door het bos omhoog. Boven reden we het bos uit, zo de maan op! Wat een bizar landschap. Jan was zo onder indruk helaas dat hij achter 1 van de 33.345.612 stenen, die we vandaag tegekwamen, bleef haken en ten val kwam. Resultaat, een snee in zijn scheenbeen waar gelukkig wel mee door gefietst kon worden maar later wel een paar Kroatische hechtingen nodig had. Na een prachtige, snelle afdaling volgde een mooie technische trail omhoog naar het eerste waterpunt. Daarna volgde na een lange klim een brute afdaling met alleen maar keien over meer dan 6km. Aan het einde geen gevoel meer in de handen!

Na een klein stukje herstel over het asfalt volgde vanuit Punat een klim met 300hm tussen de 15 en 20% steil. Auw auw. Daarna weer een prachtige afdaling naar het volgende waterpunt. Vervolgens een vervelende klim over een trail met, jawel, weer allemaal keien. Hotseknots omhoog, het liep voor geen meter. Uiteindelijk mochten we weer gaan dalen naar waterpunt 3, door de wijngaarden. Na het waterpunt stuurden ze ons de laatste klim op, waar ook stukjes te lastig waren en gelopen moest worden. Deze inspanning werd beloond met een prachtige trail naar beneden, de laatste 10km over de weg en schotterpaden naar de finish. Toch voldaan over de finish ondanks de vroege tegenslag. Morgenvroeg vaart de boot naar het eiland Rab voor etappe 2.

Etappe 2
We startten vandaag vanaf de Ferry in Lopar aan de snelste stage van de race op het eiland Rab. Na 500m ging het gelijk steil omhoog in het dorp, konden gelijk de beentjes worden getest. Na enkele bultjes begon het echte werk op de Premužić trail, een 100 jaar oud pad gemaakt met losse stenen. Heerlijk technisch klimmen rond de 7-8%, gevolgd door mooie trails op de top met hier en daar een steentje. Het 2e deel van de etappe ging veelal langs de kust en de bossen met veel glooiende heuvels. De technische stukken konden we prima bedwingen, zowel uphill als downhill, mooi technisch klimmen en afdalen vandaag!

De finish was in de straten van het prachtige plaatsje Rab, waar we de laatste km dwars door de nauwe straatjes en over trappetjes heen raceten. Geëindigd op plek 19 bij de Grandmasters en in het klassement gestegen naar plek 23.

Aan ‘t eind van de dag maakten we de oversteek naar het eiland Cres waar morgen de Queenstage plaatsvindt.
Het weer is omgeslagen, in de avond en nacht veel regen en verwachting is dat ook begin van de etappe van morgen nat zal zijn. Een extra uitdaging als de stenen nat zijn!

Etappe 3

Door het zeer slechte weer van afgelopen nacht en in de morgen is etappe 3 ingekort naar 62 km en 1500hm. De start was weer vanaf de ferry, in de stromende regen gelijk 400m omhoog à 18%. Daarna een glibberige afdaling met veel keien en plassen. Even later ging het weer zeer steil en lang omhoog over een betonpad, oneindig leek het. Daarna volgde Shepherds Paradise wat echter door de regen eerder in Shepherds Hell veranderd was. Een bijna enduro achtige afdaling met vele keien en stenen volgde. We moesten regelmatig afstappen omdat het te gevaarlijk was en Jeroen had nog een ongeplande afstap, hij ging klassiek “over the bars”. Medische hulp was wel even nodig om te checken en die waren gelukkig snel ter plaatse. Het viel gelukkig alles mee. De finish was in het zonnige Osor. Eind van de dag bracht de boot ons naar het laatste eiland Losinj. Daar vindt alweer de laatste etappe plaats over 40km met nog 2 stevige beklimmingen. Op naar de finish en de medaille!

Etappe 4 – Finish!

We conquered the rocks! Vandaag de laatste etappe van ‘maar’ 40km maar geen cadeautje. Met nog een paar brute klimmen (1 met stukken van 27%) en nog heel veel keien, zowel omhoog als omlaag. Genoten van deze laatste etappe tot de finish en daar de medaille in ontvangst genomen! De finish plek was omgetoverd tot een mooie feestje met drankjes en hapjes. We zijn geëindigd op plek 20 bij de Grandmasters (50+) en 136 algemeen klassement, zeer tevreden met dit eindresultaat!

De laatste avond aan boord was erg gezellig, morgenochtend uitklaren en nog een paar dagen relaxen op Krk. Ons avontuur in Kroatië zit er op, op naar de volgende!
19 April stonden Jan de Roos en Jeroen den Haan aan de start van de 4-Islands MTB race in Kroatië, onderdeel van de global MTB Epic Series, waar ook de Cape Epic onderdeel van is. Het parcours is berucht om de grote hoeveelheid stenen en rotsen, de race heeft dan ook de slogan “Conquer the Rocks”. De proloog en 4 etappes vinden plaats op 4 verschillende eilanden voor de kust en je rijdt in een team van 2. Maanden van voorbereiding ging vooraf aan de start, met support van ViskerCycles.