Fietsverhalen: NK Rucphen

Het weekend van 11 en 12 januari 2020 werd het NK veldrijden georganiseerd, een krachtmeting voor de sterkste veldrijders van Nederland. VISKERcycles rijder Youp de Vos streed mee in de categorie Junioren. Zie hieronder het verslag van Youp.

De week voor het NK was er gelegenheid tot het verkennen van het parcours. Het bleek een prachtig parcours, snel maar ook technisch met een lengte van circa 3km op en rond de nieuwe wielerbaan van Willebrord wil Vooruit. Dit is de vereniging waar ik vanaf 2020 voor uit kom in zowel het veld als op de weg.

Zondag 12 juni was ik aan de beurt om 11:15 uur voor de wedstrijd bij de junioren, welgeteld 72 man had zich voor dit NK gekwalificeerd. Om 9:00 uur heb ik nog een verkenning gedaan om te zien hoe het parcours erbij lag, kurkdroog en snel, dus van start op de Challenge Grifo banden die de week ervoor nog nieuw gelijmd werden na een onfortuinlijke schuiver door een aflopende tube de week ervoor.

Rond 10:30 uur begon het licht te regenen maar dit leek onvoldoende om over te stappen op de grovere Limus banden. Al snel bleek dit echter een verkeerde keuze. Na een redelijke start stoven we met zijn allen van de lange startstrook het veld in waar al snel duidelijk werd dat de regen er een gladde boel van had gemaakt. Ondanks dat kon ik goed opschuiven in het veld en reed vlot naar een plaats in de top 20. Bij het voorbijrijden aan de pits heb ik gevraagd of ze mijn tweede fiets op Limus banden konden ombouwen (het grovere profiel) en twee rondes later heb ik de fiets gewisseld. Omdat het veld inmiddels wat verder uit elkaar gerekt was heb ik geen plaatsen verloren.

Met de andere banden kon ik veel tijd goedmaken op de krappe technische stukken en reed ik naar een groepje toe dat streed om plaats 11. Erop en erover naar P11 en doortrekken was het idee maar ik kon niet los rijden van het groepje achtervolgers helaas en overnemen deden ze ook niet. Toch iets te enthousiast geweest want in de slotfase kon het groepje me alsnog voorbij rijden en sloot ik het NK af op een mooie 15e plaats!

Het NK betekende voor mij het einde van een succesvol veldrit seizoen met vele korte uitslagen binnen de top 10 en een mooi resultaat op het NK.

Ik kijk heel erg uit naar het nieuwe wegseizoen met mijn nieuwe club WWV maar nu eerst genieten van 2 welverdiende weken rust voordat de wegtrainingen weer beginnen.

Ik hou jullie op de hoogte!

Ik wil Maarten en Bart van ViskerCycles bedanken voor hun ondersteuning tijdens het veldrit seizoen.